Burgerschap
De Sterrenboom wil graag dat kinderen sociaal sterk in hun schoenen staan. Zo kunnen zij bijdragen aan een betere wereld. Wij leren onze kinderen vaardigheden op het gebied van burgerschap en mensenrechten. Onze school is hiervoor een ideale oefenplaats. Wij bieden onze kinderen daarom de ruimte om te werken aan vaardigheden als communiceren, samenwerken en deelnemen aan besluitvormingsprocessen. De Sterrenboom stimuleert kritisch en creatief denken, empathisch vermogen, redeneren en argumenteren. De school werkt daarom met de methode Kwink. Deze methode sluit structureel aan op wat de school onze kinderen aan kwaliteiten en vaardigheden op sociaal emotioneel gebied voorstaat. Leerlingen leren op school samen te werken en te leven, om te gaan met maatschappelijke spelregels, hun eigen identiteit te ontwikkelen, hun mening te vormen en die van anderen te respecteren.
Actuele ontwikkelen in de maatschappij benadrukken het belang van burgerschapsonderwijs.
Wij willen kinderen met ons onderwijs voorbereiden op de taken en rollen die ze nu en in de toekomst in de maatschappij vervullen. Om in die taken en rollen goed te kunnen functioneren en deelnemen aan de samenleving, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Kinderen dienen hiervoor kennis te ontwikkelen over en inzicht te verwerven in belangrijke algemeen aanvaarde normen en waarden en te weten hoe daarnaar te handelen.
Als school richten we ons op de samenleving als geheel en op de directe leefomgeving. We vinden het belangrijk dat kinderen met diverse culturen en achtergronden met elkaar kennismaken en leren samenwerken.
Actief burgerschap is een leerstofonderdeel van de methode Kwink en de Wereldoriëntatie methode Topondernemers. Diversiteit, identiteit, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, vrijheid en democratie, erfgoededucatie maken onderdeel uit van deze methodes.
Het is echter ook verweven met onze hele manier van lesgeven en omgaan met kinderen (Pedagogisch Vakmanschap). Steeds weer proberen we de kinderen te laten nadenken over hun eigen rol in deze democratische samenleving. Ook ouders zijn hierbij een belangrijke partner voor de school.
Op het gebied van burgerschap en sociale ontwikkeling staan bijvoorbeeld de volgende onderwerpen op onze jaarkalender:
-
Klassenregels opstellen met de kinderen in elke groep
-
Bijeenkomsten met de leerlingenraad
-
Klassenvergaderingen in de bovenbouw
-
Actieve deelname met bovenbouw aan herdenkingsbijeenkomst in het dorp op 4 mei
-
Feesten en vieringen
-
Krimpenerwaardse sportspelen
-
Actieve deelname aan NL Doet
-
Met kerst zingen en kerstkaarten bezorgen in het verzorgingstehuis in het dorp
-
Erfgoed excursies
-
Deelname aan Kijkkunst
-
Contacten met plaatselijke verenigingen